Friday, July 12, 2013

NASI AYAM


Assalamuaikum kawan-kawan yup. Hari ini berbuka puasa dengan nasi ayam kantonis. Awal aku masak tuh. Yerlah lewat-lewat kang malas pula. cuma nasinya jer belum dimasak. Nak taip jugak resepi nasi ayam kantonis nin. Sebenarnya rasanya lain la sikit dan sedap bukan cam nasi ayam yang biasa itu.

Bahan-bahan untuk stok ayam (nasi)
-Daun bawang (banyak sikit ler)
-Ayam
-Kiub ayam
-Halia
-Bawang Putih

*Semua ini dimasukkan dalam periuk dan didihkan sampai naik bau

Nak masak nasik
- Majerin
-Kayu manis
-Halia
-Bawang putih
-Beras
-Daun bawang

* Masukkan majerin secukup rasa, pastu goreng hirisan bawang putih, halia dan kayu manis itu, dah nampak ok, masukkan beras . Goreng sekali dengan beras itu sampai naik wangi. Pastu masukkan air rebusan ayam itu untuk tanak nasik. dah siap untuk nasi

Ayam
-Ayam yang direbus buat stok itu
-Sos tiram
-Minyak bijan
-Kicap manis

*Gaulkan semuanya dan perap ler... pastu panggang dalam pemanggang ajaib, dah siap untuk nasi

Cili nasi ayam
-Cili
-Hali
-Bawang putih
-Limau nipis

*Masukkan semua dalam dalam blender n terus hidangkan.

Untuk sup ayam pula gunakan stok yang dah ada tuh. tambah sikit-sikit jer air.Dah siap pun nasi ayam kantonis. Mudah kan. Selamat mencuba.

Hari nin duk cerita pasal resepi nasi ayam jer. Maklum la hari minggu, lepas balik dari kelas tambahan terus jer beli barang untuk masak. Dalam gambar itu adalah stok ayam dan ayam yang diperap sebelum dipanggang. 2.40 petang 13/7/2013


No comments:

Post a Comment