Tuesday, December 30, 2014

CUTI SEKOLAH DAN SEWAKTU DENAGNNYA.

Assalamuaikum. Hari ini sudah 30/12/14 menghampiri penghujung tahun 2014 suka duka silih berganti . Harapannya pada 2015 ini akan membuahkan hasil dan menampakkan bunga yang kembang mekar seperti semangat baru untuk meneruskan suvival hidup. Walaupun sudah lama tidak mengupdate blog tetapi , mesti juga meluangkan masa untuk menulisnya agar menjadi memori yang sentiasa terpahat. Saya merasakan tinggal beberapa tahun sahaja lagi , sepertinya berlaku tsunami yang besar yang akan melanda. Biarkan dahulu , nanti akan diulas dengan panjang lebar khas untuk cetusan kali ini. Semenjak bulan 6 tidak mengupdate rasanya. Maka dibulan 10 tahun ini , saya dan kelaurga telah pergi ke kuala lumpur untuk menghadiri majlis konvokesyen adik di um. Wah dah habis dah belajar. Sekarang sedang menunggu untuk kerja. Harapnya menjadi seorang guru juga. Seterusnya ialah rentetan pt3 yang mengcetuskan kontrovesi. Tapi lebih menggbanggakan ialah seramai 209 daripada 220 pelajar mendapat A. syukur rasanya. Tak kisah la sebabnya hanya membuat sebuah rencana. Mudah jer tuh. Maka dipenghujung persekolahan, saya telah merangcang untuk balik ke kampung tetapi kali ini berbeza sedikit kerana balik melalui gua musang. Mengujakan, saya pun terus balik pada hari sabtu selepas persekolahan selepas menyiapkan segala tugasan. Memakan masa lebih 6 jam. Keluar melalui tol ayer keroh dan masuk melalui simpang pulai. Tingkal diatas sana iaitu camerron hinglnad pula selama 3 hari. seperti biasa saya check in di ceremonian inn di tanah rata  dan mendapat bilik besar. Cuma saya tidak selesa dengan bilik itu kerana seperti bilik yang lama tidak digunakan. Pergi ke sana diakui sedikit membosankan dan sedikit peristiwa yang tidak seronok berlaku. Petang kami sampai disana , terus check in dan rehat sekejap. Seterusnya kami ke pasar malam brincang kononya untuk mencari makanan. Seharian juga lapar. Kalau ke arah utara kami pasti akan berhenti di tg malim. Beli sedikit kelengkapan dan terus menuju ke sana. Dalam kereta memang banyak kali ini barang yang dibawa. Beli cawan di behrang tuh. Seterusnya dipasar malam itu kami membeli nasi dan yang bergoreng. Nak dijadikan cerita aku jadi gatal dan panas. Aduh apa bende yang berlaku ni. Aku rasa cam tak sedap hati dah. Rilek lagi. Dan gatal makin melarat. Maka aku hilang punca seperti alagerik tuh. Tetiba teringat pada pesanan seorang tuh. Jika keadaan terdesak hisaplah kayu penawar hitam insyallah akan ok. Maka selepas itu terus hisap kayu penawar hitam itu sampai tertidur. Alhamdulilah esoknya bangun terus baik. Cuma ada sedikit pening kepala la. Begitu juga dengan isteri , sakit kepala dan terpaksan makan ubat. Selamat la si dhiya tidak sakit apa-apa. Memang serik dah nak beli kat pasar malam brincang. Maka berhati-hati lah kalau bab makan ini kalau berjalan-jalan. Cukup bahaya. Seterusnya hari ketiga kami chek out pada pukul 7. Turun sahaja daripada cameroon itu terus rasa lapang. entah la rasa tak best kali ini pergi. Dan mungkin itu lah kali terakhir pergi ke sana. Kami melalui laluan simpang pulai gua musang. Inilah yang ditunggu-tunggu. Cukup best jalan disitu dan pemandangan yang indah kerana puncak titiwangsa. Cuma dikuatiri ada gajah jerlah. Nak ke sana keluar dari simpang camerron itu amik kiri dan terus ke gua musang. Seterusnya jalan terus dan masuk ke gua musang, ke pusat bandarnya. Isi la minyak kat situ sebab di jalan aring nanti tiada stsyen minyak pun. Sesampai di pusat bandar, akan jumpa simpang tiga dan ambik la jalan kiri lagi terus. Seterusnya akan jumpa simpang lagi amik kanan ke kuala krai. Seterusnya amik lagi kiri sebelum stesyen minyak tuh terus sahaja. Disitu akan melalui chiku dan dibelah kiri akan ada tulis felda aring. jalan kecik sahaja . Masuk sekali cam tak percaya betul ke jalan ini. Lepas tuh tanya kedai kat situ, betul la jalan itu . terus sahaja dan akan melalui kenyir. Akhirnya syukur sampai juga ke kampung halaman dan pengalaman yang amat berharga melalui jalan tersebut. Cuma kalau nak melalui jalan tersebut di syorkan jangan la waktu malam ke sana. Gelap sungguh. Sebelum cuti sekolah tuh aku adakan jamuan kelas yang sedikit best la. Tempatnya memang terbaik, iaitu dekat halia inc. Bebetul tepi sungai melaka. Syoknya taw. Bebudak pula gembira dengan kek lagi ada. Layanan memang terbaik la. Gambarnya nanti akan dimuat turun. Mungkin inilah jamuan yang terbesar dibuat dan meninggalkan kesan. Diakhir sekolah ada pula tayangan video apa yang berlaku selama mereka di sekolah. Best tuh kan. I love 3 geliga. Maka masa yang ada digunakan merehatkan diri di kampung. Jenguk 2 kali sahaja rumah dan dah bayar kos guaman. Tunggu la yer nak diuploadkan gamabr rumah impian nih. Sedang berkira-kira untuk ke kuantan entah jadik ke tidak. Datang rezeki bergolek, si firdaus ada wasup malam tuh tanya nak pergi bercuti ke kuatan tak. ada orang nak sponser. Wah hebat nih. Jangan dibuang camtu, yerlah cuti kan. Aku setuju dan berkemas untuk pergi esoknya. Check in di hyat hotel. Wow 5 bintang tuh. kelas kan. Memang selayaknya 5 bintang. rm700 satu malam.Layan kan jer. Petang ada orang datang hantar buah. siap dengan hi tea dan breakfast. Memang best. Tapi aku pergi ke hi tea sebab ada rancangan yang telah disiapkan. Aku telag ke tangjung lumpur. Ke mana tuh. jengjeng jeng. Itulah ikan bakar petai ana. Ikan bakar yang dibakar dengan daun pisang dan sosnya dengan petai. Pelik bukan. Tapi kalau makan memang tak ingat dunia. Sosnya berbeza dengan ikan bakar muar dan ikan bakar kuala perlis. Harga memang paling murah aku penah dapat. Kalau nak kesana pastikan pergi dalam pukul 6 sebelum pukul 7. Musafir tak mengapa. Sebabnya selepas magrib memang ramai gila orang kesana. Kami bernasib baik la. Balik ke hotel dan tengok bola lawan thai malam tuh. Jauh tuh kami menonton bola. Dikampung juga pasar manir aku tak akan lupa ler, disitu la adanya ubat resdong yang paling power dan makanan cukup best. Cuma bab paking la payah sedikit. Owh lupa aku ada kirimkan baju pada kawan aku di indonesia. Tapi belum lagi sampai. Maklumlah di kalimantan sana. bukan di jakarta nun. Dah hampir sebulan1. biasalah kalau posko tuh. Memang makan masa. mungkin 2 bulan kot. kalau pos malaysia sekejap sahaja sampainya. Semasa duk di kampung berlaku banjir besar di gua musang, memang banjir itu tidak pernah disangka buruk seperti itu. Habis rumah ditelah air, air hulu itu membawa kedaerah tanah merah dan pasir mas, bahkan hampir seluruh kawasan kelantan. Dugaan yang besar dialami oleh penduduk kelantan. Bukan itu sahaja banjir juga berlaku di pahang, n9, perak dan banyak lagi tempat. Sesudah 10 tahun usia tsunami acheh. Pada pendapat aku, banjir di kelantan itu adalah petanda penyucian yang tidak lama lagi akan datang. Tsunami acheh itu adalah satu petanda jelas akan berlaku kebangkitan bagi penduduk 3 lautan ini. Siapa penduduk 3 lautan itu. kita la umat malaysia. Tsunami acheh yang berlaku 500 tahun sekali itu dan juga peristiwa bah merah 100 tahun sekali dah berlaku. 1924 itu ialah tahun kejatuhan khalifah di turki. Badai yang mendatang nanti ialah daripada selatan ke utara dan utara ke selatan. habid dikeronyoknya. Sentiasa la berselawat dan salam agar sentiasa diberi pentunjuk pada kita ini. Dijangkakan gelombang kegemilangan kejatuhan ialah pada tahun 2018 dan pada tahun 2024 akan berlaku sesuatu di bumi malaysia. Jiwa-jiwa yang jahat disulami dendam akan terlerai. Mereka yang selama ini memendam rasa merangka strategi dan akhirnya hampir mencapai kemenangan. Tetapi takdir Allah itu telah menetapkan penyatuan umah dan melihat bangunnya umah malaysia yang bakal membuka mata dunia. Inilah bangsa keturah yang dicari-cari. Bangsa yang akan mengembalikan kegemilangan. Abaikan pada tahunnya. Wahai kaum mim, Bersiap siaga lah, apa yang berlaku di kelantan , wang sudah tiada nilai. Masing-masing merompak untuk memenuhi tuntutan jiwa manusia. Maka bersiaplah dengan zikir yang pasti akan mengeyangkan. Tetapkan pendirian. Waktu sudah hampir kepadanya. Jika itu yang dikehendakinya. Penuhi la ruang-ruang solat. Zikirlah setulus hati dan sentiasalah berdoa. Watak-watak yang muncul sudah ada. Cuma waktu yang akan menentukannya. Mereka sudah tidak mampu lagi menangguhlan saat waktunya. Hancur sudah permainan mereka. Nyawa yang ada perlu diteruskan. amin. Ada masa nanti kita sambung lagi k. assalam.30/12/14 4.30 petang

Friday, October 31, 2014






Assalamuaikum . Kembali meneruskan aktiviti menaip ini. Walaupon kerja banyak lagi yang tidak siapnya. Tabah taw untuk semua ini. Banyak yang nak diceritakan disini agar semuanya menjadi kenangan terindah. Gambar-gambar dalam ini banyak nanti akan meninggalkan kenangan. Dah tingkatan 3, maka nanti akan meningkat naik. Sekejap sahaja mereka ini akan bertambah usianya. Ok lah, memula sekali nak diceritakan tentang apa yang berlaku. Nak cuti deepavali hari tuh banyak benda yang nak disattlekan. Kelas nak buat jamuan lah, pengurusan persatuan la, semua lah. Maklumlah dah nak hujung tahun dah ini. Pt3 pun dah selesai. Aktiviti selepas itu ialah untuk mencapai band yang tertinggi pbs pula. Tapi kelas yang diajar semuanya akan dapat band yang tertinggi. Jangan tanya aku ler band tuh bender. Pergi ke sekolah tanya cikgu masing-masing. Aku malas nak layan sangat. Maka sekolah aku dapat cuti seminggu untuk deepavali. Cash deposit pun dah diberikan untuk staemboat. Rm500. Sebelum ini tarikhnya ialah 7/11/14 tetapi terpaksa ditunda pula kerana bas yang dibook itu digunakan untuk aktiviti lain pula. Terpaksa la dibuat pada 14/11/14. Cantik kan tarikh tuh. ok lah tuh. Selesai semua aktiviti book bas dan kedai. Maka aku pun bersiap untuk balik ke kampung. WAh best tuh. balik ke kampung dan aktiviti untuk melihat rumah yang siap sudah dibeli. Hampir nak siap dah. Senang kan. banyak benda yang dah berjaya dibuat. Beli rumah di belakang masjid rusila. Memang dari dulu lagi mengidamkan kawasan itu. Ambik berkat daripada masjid itu. Cam menjadi kenyataan la pula. Seterusnya ialah dalam amsa cuti tuh pula. Aku pergi ke rantau panjang dan pengkalan kubur. Tapi di rantau panjang cam tak best membeli belah. Tapi di pengkalan kubur best la sedikit. Lepas ini aktiviti yang dirancang ialah memngembara ke hatyai dengan kereta sendiri. Harap menjadi kenyataan dan semua info sudah dikumpul. Bukan payah pun nak kesana. Dan banyak jer kereta malaysia disana. Yang terdekat ialah akan ke cameeron. Duk lama disitu wei, 3 hari tuh. Sewa pula dapat murah. rm400 untuk 3 hari. kira ok lah. nanti akan di updatekan aktiviti disana yerk. Hari tuh pergi tanjung piai pun tak dimasukkan dalam blog ini. Banyak dah terlepas. Yerlah malas ler nak update ini. Terpaksa gagahkan diri juga nak mengadap ini. Soklan untuk exam tak buat lagi. Bila la agaknya nak siap ini,. Dengan borang persatuan tahun depan belum dibuat apa-apa. ok lah malas nak tulis. ada masa sambung.1/11/14 10.05 pagu

Tuesday, October 7, 2014

SUNGAI PETANI, GUNUNG JERAI, GRIK, JANDA BAIK AKU TAWAN



  Assalamuaikum, kembali lagi dalam blog kali ini. Sebenarnya banyak nak ditulisnnya tapi hari ini terlampau penat uruskan perumahan itu dan ini. Hari tuh pergi ke sungai petani pun tak sempat nak update untuk tontonan semua. Tapi tak apalah. akhirnya dicoretkan juga. Cuma ayat tak power maner. memula discuss camner nak peri ke majlis si syafik. Musti pergi. ingat tuh musti pergi. Pastu kami berbincang untuk terus pergi ke majlis akad nikah di kedah sana. quar chempedak. Bapak jauhnya. Susur gurun.jem jugak melihat kawasan tuh. sesat sampai jenun sana. Apa bender jenun tuh aku tak tahu. Kiranya pergi belah kedah dan tidak hadir majlis di perak. Bergerak pada pukul 8 camtu dari melaka dan sampai ke sp dalam pukul 4 camtu. Riki jalan dahulu. Mencari homestay disana. Tapi betul-betul bawah kaki gunung jerai sejuk tuh.  Maka melihat kepada situasi kawasan seperti perdalaman aku buat keputusan untuk terus mencuba ke sp. Dekat sahaja sp dengan quar chempedaknya. Terus check in hotel dan rilek sekejap. Dah sampai kedah merayau-rayau ler , tanya dan risik kene pergi ke tangjung dawai untuk mencuba mi udangnya. ops sebelum tuh , sesampai di stsyen minyak shell di maner tah, Terjumpa dengan sifu m nasir. Tak sempat nak ambik gambar. maka aku terus menrayau mencari tanjung dawai. Jauh juda dari sp tuh. Yang cunnya melalui kota merbok dan pinggi pantai merdeka. yang ada lagu dia tuh. Wah jauhnya perjalanan. Ingat taw kalau nak berjalan musti pastikan kereta dalam keadaan baik. Nanti ada peluang akan dimasukkan travel dan barang yang mesti ada. Kira wajib la. Sesampainya di merbok itu ternampak signboard lembah bujang. Tapi petang dalam pkl 6 dah. Kene cepat untuk merasa mi udang oiii. Sesampai disitu. Rupanya kawasan itu dikenali sbegai kota kuala muda. Kawasan ini lah yang kene tsunami tempoh hari. Terjumpa lah satu kedai yang jual mi udang. Tapi tak sesedap mi udang sungai dua kot. Dah ler minya keras.kedainya dekat dengan lagoon kuala muda. Tak sedap. Kalau char kuey teow along parit memang terbaik. terus oder dan posing sikit. Sebelum balik sempat juga berhenti beli keropok kedah. Aitt keropok kedah pun ada. Dia tulis keropok bilis. Layan kan sahaja. Sedap lah juga dan beli belacan. Asyik-asyik belacan jer kan. Esokanya makan pagi di hotel dan terus gerak ke quar chempedak untuk majlis syafik. Wah orang pertama lagi smpai di lokasi. terbaik lah. Sesuadah semuanya selesai kasi hadiah tanda tahniah. Terus minta izin untuk pulang ke terengganu. What terengganu jauh tuh. Yup redah kan sahaja. Tapi sayang tidak merasa nasi kawin kedah, syafik lagi tuh. Sekarang tunggu turn si roy dan si zaidi. Semua dah lepas dah. Kami bergerak lewat juga lah. Ingat ini peta untuk balik ke terengganu jika ke sp atau ke guae chempedak. Nak balik keterengganu musti ke sp dan cari kuala ketil. terus sahaja jumpa baling, naik gunung inas dan belok kiri untuk ke jeli. jangan memandai pergi arah gurun sana. Jauh. Semuanya hasil bantuan gps juga. melalui grik dan akhirnya sampai keterengganu jaln 9 malam. dari melaka ke kedah n ke terengganu. Pengsan drive. Dah la cerita pasal tuh. yang diuploadkan tuh air sungai janda baik. walawei memang semua kene pergi kesana taw. Aku pergi pon sebab cuti raya korban tak balik kampung. Sebabnya balik ke kampung  jugak masa cuti panjang deepavali. jadi gunakan kesempatan untuk ronda kl yang sedang legang. Banyak tempat sempat singah. Cuma dari melaka ke janda baik sebenarnya dekat sahaja jika melalui kl. Tetapi cari penyakit melalui jalan dalam iaitu ikut temerloh. Jauh jugak . cuma kelebihannya tidak bertembung dengan kesesakan orang yang kuar dari kl tuh. Makan masa dalam 4 jaln jugak. Sesampai ke jempol sempat lagi beli lemang. Yang syoknya siap suruh dia potong dan beli serunding yang sedap. Harap kita ketemu lagi ya pak cik. Ke janda baik ini researchnya semalam sahaja. Akhirnya diputuskan kesana. Ganti tak ke camerron. Ok lah tuh. Nak ke janda baik tak perlu melalui bukit tinggi. Senang terus cari rnr bentong dan rehat sekejap. Beli air dan segala kelengkapan. Sebab kat atas sana tak ada barang. Malam lagi la kot. Aku memalam tuh buat keputusan terus plan. Pepagi mencari ayam di pasar untuk bbq kat atas sana. Best kan. Kalau ke janda baik amik chalet hawa k. Memang tempatnya bagus dan chalet dengan sungai berapa kaki sahaja. Memang menggamit kenangan sungguh. Korang musti cuba ke janda baik. Airnya sejuk. Ayam yang diperak diletakkan dalam plastik dan diletakkan dalam bekas tahan ais. lepas tuh taruk ais. atau pun letak kat freezer kat atas biarkan beku. Dan esok bawak cam biasa. Sempat la lembut ayam tersebut. bawak juga cerek air, semua, tv xda, radio xda. Aku bawak radio n semua kelengkapan. Sesampai jer disana terus mandi. si dhiya suka sangat sebab bawak sekali pelampung tuh. Tapi sekejap sahaja. Hujan mula turun. Aku pula sibuk idupkan api. Tapi kan hujan makan masa. Kene cari getah untuk mudah hidupkan api. Maka jalan terakhir dikorban kan sebelah selipar getah aku untuk bbq punya pasal. Sedih tuh kan . sebelah lagi dah entah kemana. Memang dalam kereta aku banyak selipar dan kasut. Bimbang dicuri ker apa ker kan. stanby sahaja. Airnya dalam bilik mandi sejuk sungguh sampai ke tulang. Tapi best la. Cuba bayangkan tidur kali ini sambil mendengar deruan sungai mengalir lemah. perghhh memang pengalaman yang tak akan dilupakan. Yang stress memang dianjurkan kesana. Masuk sahaja ke janda baik tuh sterss akan berkurang dah. kawasannya sejuk.Dan masa itu di chalet ada 2 keluarga sahaja. aku dan satu family dari dengkil. Kalau ada pertanyaan boleh inboxkan pasal ini k. Esoknya terus ke kl untu berjalan-jalan. Menikmati suasana legang di kota sibuk . Aku ke the mines sambil jalan-jalan dan ke tempat biasa untuk rehat sekejap maner lagi kalau bukan ke masjid ukm bangi. Sebelum tuh masuk ke um sekejap untuk ambil feel. dan terus ke shah alam untuk jumpa dengan pak naga. Setelah itu terus diputuskan untuk balik kemelaka dengan bekalan subway. Jika ke kl musti cari itu subway. ok sampai ke melaka jam 9 malam. Esoknya rehat. Rehat penting untuk mengelakkan demam. ok selesai. 7/10/.14 baru lepas selesai hantar semua dokumen. Moga dipermudahkan....... salam sayang7/10/14 10-42 malam

Sunday, August 31, 2014

MERDEKA!!!



Assalamuaikum. Susahnya mahu ada mood untuk menulis blog ini, Perlukan kekuatan yang besar, Memandangkan kerja yang semakin menimbun dan  entah apa-apa. Kesian kepada para guru yang terpaksa berkerja keras selama ini. Dunia pendidikan yang semakin sayu dan malap. Enteri itu malas nak dibincangkan. Cumanya memang ada perbincangan yang berlaku. bukan sekadar cerita kosong, Seorang guru jusa c dan seorang guru disiplin, Memang sedikit mengecewakan, Tabik juga kepada cikgu seman yang memang hebat dalam karier. Memang amat wajar dicontohi sebagai guru tauladan. Esok ada temuduga juga untuk pengambilan darul syifa. Rasanya tak layak lagi untuk itu, Kene banyak belajar lagi. Ok lah tak nak merawang jauh ke mana-mana. Malam ini, dengan mood yang semakin ok ini, alangkah baiknya disusun cerita untuk post kali ini. Agar mantap dan menarik selera semua. Ini dah penhujung persekolahan, Maka banyak lah yang perlu diselesaikan, Cuma alhamdulilah, kali ini aku pegang kelas aku 2 tahun dahulu, Iaitu kelas 3 geliga. Apapun 3 geliga terbaik. Harap cepat selesaikan aktiviti hujung tahun nanti agar meletup dan meninggalkan kesan yang hebat kepada kawan-kawan. Nak pergi terengganu, kl . si amir nak pergi zoo. huaaaaaaaaaaaaaaaa. Zoo owh zoo. Untuk tahun ini sahaja kelas aku kematian 2 orang penjaga siti nuratiqah zaini dan bawani., Moga tabah mengharungi kehidupan. Sekarang nak ceritakan apa bender yang tersirat dalam gambar tuh.Memula rancangan kami ialah untuk pergi ke  camerron hingland. Memang terasa nak ke sana. Cuma melalui pemerhatian aku, si dhiya tidak berapa gemar jika cuaca terlalu sejuk. . Kalau sejuk diselimutkan dia ok tak mengapa. Tetapi dia mengeliat tak nak di selimut kan. Agaknya rimas ke apa. Nanti bila dhiya dah besar akan ditanya kenapa dulu tak nak selimut. Agak-agak ada jawapan tak.Seterusnya aku terus nak book bilik. Tempat biasa yang di booking adalah yang murah-murah sahaja. Harga biasa-biasa rm100 sehari. tetiba harga untuk cuti merdeka naik melonjak rm200, Wow meriah kan harganya, Maka terpaksa di batalkan kerana merasakan harga tersebut seperti tidak logik, Ini ditambah dengan jemnya nanti di atas bukit sana. Boleh dikatakan hari-hari duk tengok peta malaysia ke mana mahu berjalan-jalan, Memang mati akal juga la. Esoknya camner lah dapat idea mahu ke damansara. Sebelum ini pergi ke ikea dan curve adalah dengan kawan sahaja. Kali ini mungkin pengalaman yang berbeza. Memandu sendiri ke sana. Maka bersiap lah segala dagang untuk bergerak ke sana. Gambar yang pertama itu adalah semasa di curve, Parking dekat ikea beb, Sebabnya si zaidi dahulu dia pergi kat curve , dia parking kat situ, Si zaidi selalu sangat la ke ikea tuh , nak tengok wayang, Tetapi semua tuh dah tak ada selepas si zaidi sudah dapat tukar ke jb yang dicintainya. Sebenarnya nak ikutkan hati mahu jelajah semua yang ada kat situ sehingga ke sungai buloh,. Malamnya menikmati seafood di d manggis. Seterusnya perjalanan ke ikea dari melaka sekejap sahaja rasanya. Dalam 2 jam setengah sahaja. Keluar susur damansara mutiara, Ikea dan cuerve kawasan situ jer. Unutk makluman semua, kalau masuk ke kuala lumpur tak perlu risau m sebabnya sainboardnya jika diikut pasti akan sampai ke destinasi. Satu hal lagi di sana ada SUBWAY , wah siap besarkan huruf tuh, Gamaknya sedap kot, di sana subway dimana-mana sahaja, pergi di ikea dan makan meatball n chiken wing yang rasanya tak ada lah sedap sangat. Orangnya memang ramai. Maklumnya 30 hb 8. malamnya akan sambut merdeka. Target kami ialah pulang sebelum malam kerana tak nak jem semua orang keluar. Jadinya, selepas berbincang sekejap dengan wife, nak sambut merdeka dekat putrajaya. Selepas ke ikea dan damansara, membeli beg plastiknya. wahahahahaha. Terus memecut ke bangi untuk singah di kolej zaaba,. aku punya kolej kolej zahiruddin. bukan ukm la. Pergi kesana mengimbau peristiwa lama dan berhenti di masjid ukm. Sebelum itu tapau 3 subway tuh. 1 tuh sebab dapat kupon si syafik yang bagi. Kalau tak gunakan rasanya rugi. Ada 3 bantal subway dalam kereta. Makan sampai puas k. Seterusnya nak bergerak ke putrajaya seperti ada penghalangnya. Dongak ke langit melihat awan hitam yang menandakan hujan akan turun di belah putrajaya, Kami buat keputusan untuk terus balik ke melaka jer la. Yang tak tahannya makan jem dari bangi ke seremban. Asyik jem sahaja di situ. Tuh teringat yang sorang perempuan yang maki operator plus. Memang patut pun. Lambat sungguh, Owh lupa nak masukkan pic touch n go yang baru dibeli sempena hari raya. Beli la touch n go kerana ianya memudahkan perjalanan. Sampai la kami di melaka dan terus ke mydin mitc. Huhuhuhuhuhuh, tak habis lagi tuh perjalanan. Keluarnya pukul 8 pagi balik dekat pukul 12 gtu. Alang-alang berjalan kan. Sebelum terlupa kami baru terjumpa tempat makan yang rasanya memang sangat sedap. Ala indonesia tuh. Tidak lain dan tidak bukan kedai wong solo. Kedai ini dah lama adanya cumanya di melaka baru tahun ini beropersi. Ternampak sahaja kedai tuh terus makan. Memang teringat la rasa masakannya. 5 bintang untuk wong solo. Kedainya di dataran pahlawan. Esok kene pergi ke ppd pula sebab ada kursus. Kursus nak abiskan duit la tuh. Pastu dapat pula dalam 8 keping kad kawin.Jadi untuk cuti sekolah nanti , kami akan menyusur ke kedah. welcome kedah dan gunung jerai. ok lah setakat itu dulu. nak tido pula. 10 mlm. 5/9/14.

Wednesday, August 27, 2014

bjaya vs dugaan syawal 2014

Assalamualaikum smua..alhmdulilah stelah lama btgguh bru hr ni ade masa nk update blog ni..sbnarnya byk pkara dh blaku pd syawal kali ni yg suka yg duka..Allahuakbar smuanya blaku atas kehendakNya,moga ada hkmahnya..aminn..pkara ptama ialah aku dh hbs kursus cpd slama 5 hr kt ilp bukit katil,slma 5 hr ni asyik ulang alik la jwbnye..nsb baik la ade cik rina bleh gk join kete dia..klau sorg mati kutu gk la kn..huhu..hr trakhir kursus iaitu 15 ogos jam 9.45 pg x sangka aku trima pggilan dr mak bg thu ayah x sdr diri mcm nk jd stroke..Allahuakbar dgr je brita tu air mata aku dh mcurah x thu nk buat n fikir ape..org ptama yg aku bg thu kt abg nk ajak abg blk kg time tu jgk,rse nk terbang je..pkara ke2 aku bt ialah doa dlm ht,alhmdulilah kwn2 kursus pn bg kata2 smgt..aku trus bg thu hal ni kt pyelia kursus nk smbil mata dh merah nangis..huhu..pgalaman yg menakutkan..tghr tu jgk kami blk kg,smpai kg dh mgrib trus aku bsiap utk k hospital..mlm2 aku offerkn diri nk jga ayah,mklum la duk jauh jd biarlah penat skit utk ayah tsyg..smpai ahad kami trus blk mlaka yela isnin dh skolah kn..blk dgn ht yg berat,ayah siap nangis kami nk blk melaka dh,ayah ssh nk mgalirjn air mata..kali ptama aku tgk ayah nangis ialah masa kmatian arwah abg mie yg mninggal lemas pd 2012 6 syawal..kali ke2 time aku nk blk melaka..prasaan masa tu mmg xleh nk ckp la,aku ape lg mencurah la air mata..huhu..hr ni dh 2 mggu pristiwa tu blalu alhmdulilah ayah dh mkin sihat..skrg x sabar nk blk kg ct skolah..hehe..mggu ni ct merdeka,kena tye my honey la ke mana nk tuju,hrp tmpt best la kn..haaa ade 1 lg cerita,smlm kami jenjln kt mydin mkn pas2 solat kt the mall..mlm2 dhiya dh nngis2 x thu la sbb ape,mnurut papa dhiya ade 2 bnda..wallahualam..haa pas ni kurangkn dgr lagu thai taw..kikiki...oklah tu je kot stakat hr ni,hr ni plak hujan je...sejukkk...jom pekena teh tarik..28 ogos 2014 9.07 pagi

Wednesday, August 20, 2014

Kisah dahulunya 1 geliga sekarang 3 geliga

 Di kesempatan ini sempat juga mencoret sedikit bingkisan untuk dijadikan tanda ingatan. Mungkin kali ini tulisan adalah sedikit panjang dan jangan lah jemu membacanya,Alhamdulilah pelajar-pelajar 3 geliga adalah hasil 1 geliga dahulu. Moga semuanya diberkati Allah hendaknya, Dedulu tak pandai ponteng sekarang dah ponteng, Takziah juga diucapkan kepada siti nur atiqah bt zaini atas pemergian ayah angkatnya. Seluruh kelas menrasakan kesedihan tersebut. Dalam gambar ini ialah azhan, hafidzi, zaqwan, syafik, aiman dan shahrul. Banyak peristiwa yang berlaku , Sebenarnya cuti 2 minggu lepas ialah ke camerron hinglnad. Tetapi mendapat panggilan  , menyatakan ayah tak sedarkan diri. Selepas itu pula si hazim excident pula. Banyk juga dugaan. Insyallah perlu dilalui dengan sebaiknnya. Si syazahusna mewakili pelajar 3 geliga nak adakan lawatan ke terngganu. Banyak benda yang perlu difikirkan itu. Nanti sudah tingkatan 5 dan habis spm, Sila lah baca balik bingkisan ini. Semuanya untuk kebaikan pelajar-pelajar. Cikgu doakan agar pt3 nanti akan memberikan keputusan yang cemerlang, Hari ini juga pentafsir kawasan datang untuk semak jawapan pelajar pula. Lelah rasanya. Tak sabar menunggu keputusannya, Harap semuanya berjalan dengan lancar  sahaja. Sekian. 25/8/14 7.50 malam

Monday, August 11, 2014

Secoret rasa, segunung harapan, secebis bingkisan, sepalit rungkaian.

Assalamuaikum, diam tak diam sudah menghampiri angka 5 tahun menjadi seorang guru, siapakah guru itu? Guru ibarat lilin yang sentiasa cuba menerangi sesiapa, Siapa sangka aku nih akhirnya menjadi seorang guru. Kalau difikirkan balik betul ke aku nih dah jadi cikgu. Tapi sekali bergaler guru insyallah akan bergelar guru. Terus terang sebenarnya aku nih cukup tak suka pada awalnya menjadi seorang guru. Semasa di alam persekolahan, sentiasa berfikir , takkan lah bangun pepagi dan pakai baju seragam sekolah . Bayangkan duk di sekolah dari pagi sampai petang. huhuhuhuh. Memang tak suka lah. Memang ada terfikir juga tak kan ler lepas abis sekolah , pasni aku jadi cikgu pula. Bila aku nak habis dengan sekolah ni. Tun dia,. Akhirnya tengok lah , menjadi cikgu jugak tuh. Ada kisah di sebalik aku menjadi seorang guru ini. Biarlah kali ini akan menjadi coretan sejarah dalam blog ini. Aku nih sebenarnya semasa di universiti pernah ditawarkan menjadi mpp. Tapi atas nasihat ayah . Maka aku menolak lah tawaran tersebut. Sampaikan ada presiden yang telefon untuk menjadi mpp. Semasa di sekolah aduhai memang aku cukup aktif, main bola, bola baling, hoki, teakowndo, debat, tukang azan kat surau, melatih diri agar semuanya mampu dibuat. Bukan mengharapkan perfect, cuma melengkapkan ilmu yang diperlukan.. Nanti aku poskan gambar dulu dan sekrang. hihi. dulu sedikit kurus, sekarang dah berisi. Makan lebih sedikit dah naik berat badan. Semasa di sekolah, aku di tempatkan di kelas ke2. Masa tuh dah wujud team belajar dan team main-main. Teruk juga la time tuh. Masih terbayang kata-kata seorang kawan. Wan, kalau kamu dah berjaya jangan lupakan aku pasni. Tengok aku jalan kaki, ko naik kereta tumpang kan lah aku. Sedihnya. Jika dikembalikan masa silam dahulu. Pasti semuanya akan berusaha bersungguh-sungguh. Dalam kelas aku pun ada 2 orang yang mengandung dalam kelas. Semuanya akan dibongkarkan pada kali ini, Entri kali ini biarlah terlalu panjang agar semuanya dinukilkan didalam blog.Bayangkan semasa di sekolah aku ler seorang yang jalan kaki ke sekolah, kebanykkan kawan menaiki motor. Wah hebat kan. Tetapi aku niatkan belajar rajin-rajin dan insyallah pastikan kejayaan milik aku. Allhamdulilah akhirnya berjaya. Semasa tuh dalam dilema antara nak memilih selepas spm. Sejujurnya semasa spm memang perkara yang menyeronokkan bagi pelajar dan tidak menyeronokkan untuk cikgu disekolah tuh. Sekolah tuh biarlah rahsia. Semasa di sekolah tersebut memang sedikit nakal. kenkadang makan di rumah masa rehat. hihi. sakit perut jer terus balik ke rumah. wahwah. Cuma yang terkesan sekali ialah semasa adanya kelas tambahan , aku sorang jer yang datang. Pening kepala sungguh time tuh. Belajar cam bertalaqqi dengan GURU SEJARAH, kan aku dah jadi guru sejarah. Semasa itu guru sejaraj aku ialah cikgu ghazali. Masih segar diingatan. Seterusnya aku mengambil keputusan untuk sambung pelajaran diperingkat STPM. Semasa tuh aku tak ada kawan. Semua kawan aku dah memilih haluan masing-masing. Semasa itu pasrah sahaja. Akan terus melangkah walaupun keseorangan. Untuk berjaya perlukan pengorbanan. Semasa hari pertama ke sekolah STPM itu aku dapat sorang kawan. namanya firdaus. Masa itu aku terus tinggalkan main bola sepak dan seangkatan dengannya. Kononya untuk memberi fokus untuk belajar. Nah sekarang badan terus naik mendadak. dari yang kurus kering, sekrang berisi banyak. Seterusnya selepas STPM, aku terus membawa diri, untuk membiasakan diri dengan orang ramai. Tetapi semasa result STPM keluar, oitt takut sungguh. Aku dah mula solat hajat setiap malam agar dapat masuk universiti. 3bulan berturut-turut. Akhirnya tepat jam 12.00 malam , si firduas mesej aku katanya aku dah berjaya masuk universiti. Terus solat sujud syukur. Alhamdulilah maka, persiapan pun dibuat untuk masuk ke universiti. Bestnya. aku rasa segala penat lelah akhirnya mencapai kemuncaknya. Pergi dengan bus jer. Tengok pintu gerbang univerisiti semasa itu terasa amat gembira. Semasa diuniverisit banyak pengalaman dan pengajaran yang dapat. Yang paling aku tak dapat lupa ialah bagaimana aku kenal dengan seorang kawan, yang keluarganya puasa tidak, mencarut dan memang teruk la. Aku pernah dipelawa ke rumah sedaranya, aku ikut la. Sesampai jer di sana. Masing-masing tak solat, baik kecik sampai besar. Aku cam biasa la, bukan alim sangat kot, tapi menunaikan apa yang telah difardukan. Maka aku pun minta la sejadah untuk solat jamak, Rupanya mereka ini tergopoh-gopoh mencari sejarah yang entah kemana. . Itu aku tak kisah sangat la kan. Mungkin sejadah tuh basuh ke apa ke. Seterusnya sesudah meminta sejadah maka nak tahu la di mana arah kiblatnya. Malangnya semuanya tidak mengetahu arah kiblatnya. Sedihnya hati ini. Seterusnya aku kenal dengan saudara maranya. Kira baik juga la. Ada saudarnya ini anak yatim dan hanya ada keluarga kecil sahaja. Seterusnya aku nih ramah sikit la, dan baik dengan dengan sedara maranya. Sehinggakan aku megetahui saudaranya itu dirogol orang semasa balik kerja. Subhanallah, besar sungguh dugannya. Aku pun pelik sebabnya dalam tempoh 6 bulan dia telah meninggalkan kampungnya. Rupanya saudaranya selamat melahirkan bayi lelaki, Namanya ialah Iman Hakim. Besar pengorbanan anaknya berhadapan dengan cercaan orang ramai. Tabah mengharungi dungaan. Banyak peristiwa yang terpaksa di cutkan untuk menjaga hati mereka yang terlibat. Cukup la perkara seperti ini menginsafkan kita. Banyak peristiwa yang berlaku dan pernah aku hadapi. Bertemu dengan mangsa rogol 12 orang dan mangsa liwat. Semuanya seolah-olah seperti drama dalam tv. Sedarlah bahawa semuan ini adalah kehidupan sekarang. Seterusnya aku banyak terlibat dalam aktiviti dakwah juga. Diuniversiti, aku akan join mana-mana usrah, kuliah agama, bahkan tabligh pun aku dah join. Aku nak melihat sejauh mana semua aktitiviti tersebut. Sehinggakan orang tabligh pun taknak berjumpa dengan aku. Aku suka bersembang dengan orang tabligh dan memberi soalan-soalan cepu emas. Jangan terkejut kebanykkan mereka yang menyertai tabligh ini adalah mereka yang berpelajaran seperti doktor dan peguam. Seminar buddha pun aku masuk., mahu melihat apa aktivitinya. Seterusnya aku juga join kumpulan dakwah perkid , kawan-kawan ajak ke klcc untuk aktiviti membanteras gejala sosial , semasa disana memang ramai group-group dakwah yang datang. Pekida pun ada juga. Ditempatkan di surau al-ikhwan, aku dan kawan-kawan dipecahkan kepada beberapa kumpulan. Aku ditempatkan ke bukit bintang. Wah ini adalah pengalaman yang cukup berharga. Kawan-kawan aku semuanya berserban. Aku jer tak. Lupa nak cakap, turut disertai oleh kawan aku berbangsa cina. Hebat tuh. Aku dan kumpulan bergerak ke bukit bintang sekitar jam 2 pagi. Berhadapan dengan orang yang mabuk, budak-budak , pondan dan sebagainya. Datang keinsafan dan tergerak dihati, menyatakan bahawa, dalam hidup ini bersaksikan mata kepala sendiri melihat kerosakan akidah , akhlak orang islam. Aku sempat tangkap seorang budak darjah 6. Duduk seorang diri, ditanyakan kenapa duk disini, katanya nak sambut merdeka la. dah tuh awak tidur dimana. jawabnya disini ler. Adus. terdetik dihati menyatakan perlu dilakukan sesuatu, Amat risau nanti jika nyawa dicabut, akan disoal, apakah usaha yang kamu sudah lakukan. Subhanllah, dengan izin Allah aku menyatakan bahawa perjuangan membentuk nilai islam melalui perguruan, terhapus sudah persepsi yang awal itu. Inilah wadah yang betul untuk berbakti kepada bangsa dan agama. Didik la dengan sebaiknya ,pimpin lah melalui "kepimpinan melalui teladan" . Bangkitlah 1000 ammar dibumi malaysia ini. Mengharapkan agar segalanyaterlepas dengan menggalas tangjawab sebagai guru ini. Biar ditomah seribu macam. Amanah Allah akan dilaksanakan. Berpegang la dengan kata-kata para sahabat, didik la anak-anakmu dengan sesuai dengan zamannya. Ilmuwan terdahulu tidak meninggalkan harta yang banyak kepada anak-anaknya, umar abdul aziz, salahuddin ayub dan ramai lagi. Tetapi meninggalkan ilmu sebagai bekalan. Moga hati ini sentiasa berjalan dibawah redha Allah. amin. AKU SEORANG GURU............... 11/8/14

Saturday, August 2, 2014

Salam 1 Syawal 2014

 Assalamuaikum dan salam 1 syawal daripada kami sekeluarga.Bertemakan baju biju yang cukup meriah sekali. 1 syawal yang cukup-cukup bermakna kepada kami. Kehadiran si kenet nur dhiya dan juga tahun ini dengan keputusan dapat bertukar dari sandakan ke melaka cukup bermakna bagi kami. Diawal ramadhan sudah pun merasai kenikmatan keluarga. Dapat bersahur dan berbuka bersama-sama. Jadi di bulan ramadhan tersebut bazaar ramadhan akan dikunjungi. Bazaar yang menjadi kesukaan kami ialah di duyong dan sekitar jasin ini je. Sesebelum ini makanan disana memang tidak menghampakan. Kesukaan kami ialah ayam panggang duyong ler dengan sos lada hitamnya. Semua orang dah tahu pasal ayam tersebut. Dalam post dalm blog ada pic ayam panggang tersebut. Sekejap jer rupanya duk dimelaka ini dah pun 4 tahun. 4Tahun tuh. Bukannya sekejap. Bermula dengan dalam rumah tak ada apa-apa sehingga ada budak nor dhiya ini. Syukur padanya . Sebelum balik raya kebiasaannya kami akan membeli kuih dan kerepek di merlimau, Memang daripada dahulu itu lah tempatnya . Penuh dengan kuih yang sedap-sedap. Sekali lagi tidak menghampakan lah. Tempat tuh namanya ialah mama foods. time biasa dia buka jugak. Sebelum ini ke sana dengan nani, iza n rina. Sekarang pergi dengan wife la , dah kawin. hihi. Jadi membeli la beberapa kuih dan juga kerepek untuk dibawa ke kampung. Ce wah dedulu asyik tengok drama jer orang balik ke kampung kan. Sekarang kita merasai pengalaman tersebut. Dengan servis kereta dan persiapaan untuk balik ke kampung.Sebelum balik ke kampung pula nak dijadikan cerita mesin basuh kat kampung pula rosak. Jadi pakat beli la mesin basuh tersebut. Semuanya automatik sekarang dan memudahkan kerja. Letakkan duit dalam sampul untuk hari raya dan banyak aktiviti yang dilakukan. Seterusnya kami balik ke kampung selepas habis persekolah hari jumaat tuh. Selamat la sesampai jer dirumah tak ada jem yang berlaku, Keesokannya memang jem teruk masa balik ke terengganu. syukur sungguh, Pada awalnya nak berbuka di hotel pada hari sabtu tersebut. Tetapi ayah pula ada jemputan ke rumah saudara. Maka tak menjadi la. Berbuka la kami di flat ladang. Menunya ialah pari, karabu ayam. Sedap kan. Hari esoknya pula berbuka di chendering. Menunya ikan siakap 3 rasa, kerabu pucuk paku, sotong goreng kunyit. Sedap la pulak. Seperti biasa , untuk rumah mak di chendering aku belikan air kotak yang besar tuh untuk dihidangkan kepada para tetamu yang datang. Kat rumah di chendering maner la ada orang yang larat untuk buat air. Jadi sesenang beli jer air kotak. Air gas kebanykkannya ada, naik jemu kan.Air kotak ini bermula pada raya tahun lepas. Insyallah air kotak ini akan menjadi tradisi kami untuk rumah di chendering. Masa berpuasa di melaka rasanya lain sikit lah. Tapi biasa lah, maklumlah semenjak belajar di kuala lumpur dah hampir 8 tahun hidup merantau. Harapnya selepas ini dapat balik ke kampung halaman. Baru-baru ini juga kami mencari-cari rumah untuk dibeli. Dah lama kerja maka rasanya, sudah tiba masanya kami membeli rumah, Tak mahal sangat. Asal selesa cukup. Targetnya ialah sebelum bermulanya gst yang entah apa-apa tuh. Kalau dah mula gst makan mahal lah jadinya. Di melaka ini ada jer rumah untuk di jual tapi kami buat keputusan untuk membeli rumah di kampung sahaja. Seperti biasa raya ke rumah saudara tidak sempat habis. Jangan marah pada kami pak saudara dan sahabat andai. Memandangkan ada pula budak kecil tuh. Perjalanan perlu dihadkan. Rumah pok su pun tak sempat pergi, sebab mereka sekelaurga sakit mata. Kami tak nak ambil risiko. Maklumlah tiada orang nak jaga si kecil jika sakit kan. apapun kami sekeluarga tetap mengucapkan selamat hari raya, dan minta ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa. Kami pulang ke melaka kembali pada hari sabtu. Seperti biasa kami akan balik awal sehari untuk rehatkan badan dan juga bersiap mana yang patut. owh ya, lupa nak bagitahu. Tahun ini tema kami sekeluarga ialah warna biru. Baju melayu dibeli di mydin. Memang puas hati la baju melayu tersebut berharga rm49.90 sahaja. Baju jengjalan beli la sepasang.Gambar masa hari raya tak diuploadkan lagi. Ini pun tulis sebab rajin sikit. hihihihi. Cuma selepas ini jika ada cuti yang panjang rasanya masa cuti tersebut perlu di manafaatkan dengan sebaiknya. Maka dengan ini aku memutuskan untuk membuat kajian kes sebermulanya cuti sekolah. Insyallah. Buku-buku akan dirujuk dan mungkin persediaan untuk menyambung pelajaran diperingkat yang lebih tinggi lagi. Sebelum tinta ini menutup bicara. Semasa dalam perjalanan ke melaka , sempat berbincang untuk menu yang akan diadakan jika diizinkan bertukar ke kampung halaman, Menunya ialah tomyam, nasi putih dan telur dadar dan akan diadakan pada hari ke 3 setiap tahun, Insyallah. Semuanya berlaku gara-gara nak memesan tomyam semua kedai tak nak buat. Tekak dah terasa menerima nasi. Hari ini kami buat spageti sahaja sebab teringin nak makan, nanti akan ditulis resepinya. Mudah jer sebenarnya. Sebelum lupa kami juga nak ucapkan selamat ulang tahun 1 untuk nur dhiya , kami menyambut mengikut bulan islam. 3 syawal.Terasa mahu makan sup sahaja. Nanti jika ada kelapangan akan dimasukkan gambar didalam blog ini. Doakan kesejahteraan kami, kelaurga kami , umat di gaza, syiria dan semua ummat islam. insyalllah. 10.28 pagi 3/8/14

Resepi spageti
 -Spageti dicelur
-Sos spageti kimball
-Cendawa shitaki
-Bebola daging/ayam
-Daging kisar
-bawang putih
-bawang merah
- sayur campur
-sos cili

Caranya, tumis bawang putih, bawang merah, masukkan daging kisar, bebola dipotong 2 tuh, biar sebati, masukkan sos spageti, sedikit sos cili dan akhirnya cendawan shitaki.dah siap.
# jika nak buat untuk hidangan tetamu, seeloknya letakkan sos dengan spageti secara berasingan.
-selamat mencuba

Monday, July 21, 2014

Menghampiri stahun!!!





Syukur kpd Allah dbri ksmpatan kpd kami mymbut puasa sama2 thun ni..hr ni dh 24 hr pouse,hah lg 4 hr nk raya kn..thn ni kali ke2 smbt puasa dgn hubby n dgn dhiya plak kali ptama la..excited ni nk braya ptama kali ade anak..hehe..dhiya skrg dh besar n dh pndai sume,ikut ckp org mulut pn byk..ikut papa dia kot mklum la papa dia yg belah mulut kn..1 lg yg dhiya ikut papa suka baca buku smpai terngaga mulut..dh la muka ikut papa,baca buku pn ikut papa ek..xpe la asal dhiya jd ank yg solehah dunia akhirat taw..spnjg puasa ni kami ade la bbuka kt bbrapa tmpt yela bring gk kn klau asyik2 msk..abg plak jenis sporting ikut jr,tu yg bestnye..tp ni kali ptama dpt msk utk abg spanjg puasa pn dh best taw..alhmdulilah..tmpt yg best tu seri msia,kenny roger,chicken rice..hr ni pn mcm nk mkn nsi penyet jek..xtau dh nk mkn ape bka puasa..rmadhan kali ni jg byk dugaannya yg ngara kena hdapi dgn kapal terbangnya yg hlang,thempas..Ya Allah x sggup rsenye nk hdapi dgaan berat tu,Allah maha kaya mgkn ade hikmahnye yg kita x thu..ape pn syukur sngt dh dpt pindh dr sabah..kt sabah pn byk knangan,time cm ni thn lepas dh sarat mgandungkn dhiya taw..lg smggu kluar la dhiya..hehe..ok la jom kita coundown blk kg..yeahhh 1.15 pm 22/07/2014

Sunday, June 29, 2014

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN

Alhamdulilah berjaya juga untuk menggagahkan diri untuk menaip blog ini, Sayang sungguh untuk ditinggalkan lama-lama. Semua catatan ini menjadi memori indah taw. Hari ini dah pun 1 ramadhan, Kali pertama aku berpuasa bertiga tu. Dengan wife dan dhiya.Dhiya cam biasa la main , makan dan tidur. Hari-hari sekolah sebelum cuti 1 ramadhan adalah sedikit memenatkan. Tapi terpaksa digagahi juga. Gambar yang pertama ialah hasil kami ke serkam pantai untuk beli makanan laut fresh khas untuk berbuka. Tengok ikan dan yang lain memang menyelerakan. Hari ini wife masak awal , petang dah boleh rehat . Lauk nanti untuk berbuka ialah sayur lemak, sambal udang petai, kuih yang dibuat sendiri. Menjadi jugak akhirnya kuih tuh. Memula pergi ke serkam pantai tuh , sikit jer orang last-last penuh orang berkerumun untuk beli   ikan bagai. Tuh ikan yang dah dibersihkan. Gambar yang kedua tu ialah gambar jam tangan masa berday tempoh hari. Masukkan juga dalam blog biar menjadi kenangan. Sebelum lupa, Nak bagitahu juga tentang restoran kenny roger memang sedap sungguh. Ada peluang hari tuh pergi bilnya hampir seratus juga. Tapi memang puas hati. Gambar yang seterusnya ialah alat penjimat eletrik. Beli lah satu, maklum lah sekarang ini tarif eletrik pun dah nak naik. Dan sekarang dalam mood merancang pasang ekon. Balik sekolah rasa selesa sikit. Tunggu dan lihat jerla dulu bilnya, Biasanya bil dirumah sikit jerk. Tak sampai pun rm30. Cuma berharap dapat bawah 20 jerla. Tak payah bayar. Gambar yang ketiga tuh ialah masakan yang dah siap dimasak dalam pukul 1 tadi. Masak siap-siap leh rehat. Nanti masukkan jer dalam microwave kan. Gambar yang seterusnya ialah hadiah untuk budak dhiya, Teng teng, pagar untuk halang dhiya masuk ke dapur. Asyik nak masuk dapur dan main barang kat dapur. Jadi ada benda ni mudah sikit nak buat kerja, Tapi dia bergantung pula pada pagar ini. Takpa lah, asal tak ganggu kan. Harga pun dalam rm80. Berbaloi la. Akhir sekali ialah dah beli mesin basuh automatik. Jenis midea, kebanykkan barang umah aku ini barang jenama midea, keluaran drb hicom, Yang ada tolak pada nani dan iza dgn harga rm30. Owhhhh kalau nak ikutkan sayang tuh dengan mesin basuh tuh, maklumlah begi masa memula pindah ke melaka ini. Dhiya dah bangun tidor dah tuh. Tak apa nak sambung sikit lagi. Kat umah pun dah ada radio untuk dengar azan berbuka. jenis dunn dan dibeli kat darson. Ok la dan nampak kukuh la. Ook la, selamat berbuka semua. salam ramadhan. amin Ahad, 29/6/14

Thursday, June 19, 2014

SUDAH MASUK PUN BULAN 6.

Syukur pada ilahi dengan izinnya dapat aku menulis blog ini lagi. Banyak benda yang nak diceritakan dan dicoretkan pada hari ini sepanjang apa yang dah berlaku. Tahun ini seperti tahun muram bagi pendidikan di malaysia. Tak ada mood dan tak ada tujuan rasanya. Dimana perginya semangat sejarah itu. Moga datang kembali untuk menyegarkan minda-minda yang sentiasa mengharapkan cerita yang terbaru. Alhamdulilah mood tadi berjaya dipulihkan sedikit. Blog ini dicoretkan dan dikaitkan bait-baitnya selepas kerja frog dan spas selesai dibuat tadi. Rasa lapang sungguh. Hari ini juga dah masuk kali ke 3 berpuasa my wife. Puasa ganti kan katakan. Dhiya pula dah besar dan tak nak tidur dalam buai dah. Moga terus membesar dan menjadi anak yang solehah. Banyak suka duka yang berlaku beberapa bulan ini. tetapi kali ini sahaja beru baru berpeluang menulisnya. Tadi pun pergi ke pasar malam air molek, disana yang bestnya ialah kuih popia basahnya. Kalau pergi pukul 6 tuh dalam setengah jam juga menunggunya. Memang sedap. Berbuka bersama wife. Esok SMJ tak bersekolah sebabnya ialah cuti peristiwa. Sebelum cuti penggal tuh nak dijadikan cerita , naik lah jadual untuk kelas tambahan. Aku dah tengok dan tiada masalah lah, tetiba jer jadual telah berubah. Memang tidak boleh dielakkan lah, sebabnya sepupu kahwin. Nanti apa pula dikatanya. Dalam waktu cuti tuh memang tak pergi kemana-mana. Memang berehat sungguh lah. Tapi pasar manir tetap akan pergi , sebab special sikit ada disitu. Belikan ubat resdung yang memang mujarab. Sekarang ni dah tak ada lagi bersin atau pun gatal-gatal muka. Bahkan aku makan budu 3 hari berturut-turut tak naik gatal jugak. Cuma naik pening sahaja sebab masin budu tuh. Sedapnya memang sangat. Yang paling best pula masak kari ikan menjadi. Rupanya senang jer nak masak karinya. Sebelum ini asyik buat mesti jadi tak jadi. Pasni senang jer nak buat karinya nya. Semua mesti pandai la. Sebelum menutup tirai blog kali ini, Aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak pada yang tersayang sebab berikan hadiah yang best iaitu jam tangan. Memang abang suka sangat jam tangan tuh. Bersempena dengan bday. ok la. cau dulu. tak leh panjang-panjang . Ada penat sikit 19/6/14 10.30 malam

Friday, May 16, 2014

SERVIS KERETA


Apa Yang Perlu Ditukar Masa Servis Kereta
Assalamualaikum dan selamat sejahtera, biasanya bagi mereka yang baru membeli kereta mesti tidak ambil tahu atau memang tak tahu apa yang harus dilakukan, apa yang perlu ditukar masa servis kereta mereka. Jadi mungkin hanya menuruti apa yang dicadangkan oleh penjual alatganti kereta yang hanya inginkan keuntungan.
Jadi entri kali ini mungkin berguna untuk semua orang yang tercari cari apa yang perlu ditukar masa servis kereta mereka. Entri ini dikongsikan oleh Mat Kacau iaitu seorang Bekas Panel Penganalisas dan R&D Automotive Japan.
Apa Yang Perlu Ditukar Masa Servis Kereta
1. Minyak hitam.
Minyak hitam yg bukan sintetik tu – setiap 5,000km atau 3 bulan whichever is earlier.
Kalau yg sintetik – mungkin 7,500km atau 10,000km.
2. filter – sama seperti minyak enjin.
Minyak mineral biasa – 5000km
Minyak Synthetic – 7500km hingga 10000 km
Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)
3. spark plug – 20,000 km ikut schedule maintenance book!
Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal…benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje…Harga sekitar Rm20-25 untuk 4 biji…
4. bateri kereta – 18 bulan hingga 2 tahun
terpulang pada cara penggunaan…kalau kita selalu topup airsuling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun…kalau selalu lupa topup dan selalu kering…6 bulan pun bateri boleh kong!
Free maintenance battery lain pulak ceritanya…tak payah top up air , harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu…so , beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai… BOSCH, CENTURY… tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!
Aku ada kawan dekat Puchong keje kat warehouse distribute battery ke kedai kedai spareparts…dia yang bagitahu ilmu kat aku camner nak kenal bateri baik dengan yang tak baik! Bateriyg baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik ( compare bateri tersebut dalam kategori yang sama..kalau NS50 tu kau kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L..begitu la citernya!
5. timing belt – 60,000km untuk kereta proton wira,saga. WAJA bole tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km.
Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa keretapun! Mekanik sengeh aje la, buat apa tolak rezeki!
6. clutch plat - clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman aku, aku hanya tukar bila ada simptom “clutch slipping” berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan,sebab tu mereka kata 100,000km…tukar clutch!
7. Fuel Filter – tukar aje la sekitar 40,000km sekali. Benda ni pun murah RM15-20je.
8. Air Filter atau Filter Udara – yang ni di tukar setiap 20,000km….tapipada mereka yang tukar kepada K&N type…benda ni tak payah tukar,tapi mampu dibersihkan.
9. ATF - Automatic Transmission Fluid. Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar…jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perluTransmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre.Ini membazir untuk kita…tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Cajsekitar RM200 ++. Kalau kau selalu tukar ATF, hanya tukar biasaaje….yang budget kurang dari RM100…ikut saiz kereta anda!
10. Gear Oil – untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakaiATF, sebaliknya pakai Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.
11. Brake Fluid dan Power Steering Fluid – Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km. Aku sendiri tak buat….sebab aku malas! Lagipun aku tahu sedikit sebanyak pasal mekanikal, bila ada kuar simptom, barulah aku tukar!he he…jangan ikut saya ya!
12. Radiator Coolant – sebotol RM8-RM15… selalunya warna hijau! 60,000km boleh la tukar sekali!!! Kalau air radiator korang warna clear aje…maknanya air paipbiasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!
13. Air-Cond Belt/ Alternator Belt – Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-con dan juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak.Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian “ribs”nya dah ada”crack-crack” yang halus…maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin aku ingatkan maintenance schedule yang ikut “km” atau masa”3bulan” “6 bulan” dan seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan atau omputih kata “preventive maintenance”
Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar…preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal di masa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alatganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran….

Contohnya- kalau kita buta-buta ikut apa yg disyorkan oleh pembuat alatganti. Contohnya “shock absorber”.. perlu diganti setiap 20,000km….! Tentu kita tidak mampu mengikutnya!
Semoga bermanfaat :D..

dicopy dari internet.

Tuesday, May 13, 2014

DARI TERENDAK KE MERSING! KETENANGAN MILIK KAMI.

video






Assalamualaikum , ambil masa sedikit untuk menulis blog ini. Maklum lah dah lama tak mengupdate. Sebenarnya minggu-minggu lepas ialah hari yang meletihkan. Tengok pada gambar dah tergambar kan keletihannya. Pertama sekali diucapkan terima kasih pada my wife sebab sentiasa ada dimasa jua. Seterusnya kepada ustaz zahari, ustaz hafizam, ustaz anwar, ustaz salam dan ustaz sazaly yang banyak membantu melicinkan pkbm iskadarian ini. Yerlah masuk kem 17 para pada 29/4 hingga 2/4 pastu sambung lagi. Walupun dah disiapkan jadual untuk bertugas tapi memang meletihkan. Masa 1 mei aku dengan wife terpaksa ke kem sana. Si dhiya hebat , masuk padang kawad, tengok orang menembak semua. Semua tempat dah masuk ni. Duduk pula dalam bilik VIP yang ada tuan dalamnya. Adus semua ditempuhi dengan cekal, Pada 1 mei petang itu shift telah bertukar pada ustaz hafizam. Maka esok nya hari jumaat terus aku drive ke mersing nak rehat-rehat disana. 4 haribulan masuk lagi untuk pertandingan pula. Semuanya berjalan dengan lancar. Walau apapun memang menarik di mersing. tenang sahaja disana. Duk di hotel seri malaysia, tempatnya startegik ditepi pandai dan depannya pula ialah hospital. Tahun ini memang pengalaman yang banyak dapat, terutama menguruskan team pkbm ini. Kenkadangkene tegas dan kenkadang kene berlembut. Akhirnya aku melonjak gembira selepas tamatnya semua. Sekarang tiba untuk buat claim dan laporan. Semuanya akan ditempuh dengan tenang. Terima kasih mersing yang memang cun tempatnya. Singgah di pasar besarnya. Cam kat kampung suasanannya. Nak ker mersing ini, jalannya lagi baik melalui felda nitar, terus ker mersing. Banyk sungguh signboard gajah melintas. Time balik kami sengaja lalu ikut jamaluang dan jalannya memang tak sesuai jika malam. Dah la gelap dan jarang orang lalu. Pastu singgah di kota tinggi makan dekat medan sana dan singgah sekejap ke makam bentan. Akhirnya singgah lagi di batu pahat dan ayer hitam beli beryani dan juga bear. hihihihih. mahal juga la barang-barang disana. ok la tak sempat nak tulis banyak-banyak dah magrib ni. apapun tenang itu milik kami. huhuh. Ok baru lepas solat magrib, kita sambung lagi ceritanya. Jumaat ini dah hari guru. kali ke 5 sambut hari guru, syahdunya. Selamat hari guru pada wife juga. Love u, kita akan sambut nanti sesama k. Seminggu lebih lagi akan cuti sekolah agaknya nak ke mana pula, nak ke china cancel, mungkin vietnam pula. Plan kali ini harapnya menjadi. Dhiya pun dah mencecah 9 bulan sekejap jer kan masa berlalu. Anak papa pun dah makin pandai. Tapi malam-malam kene tidur dalam kotak taw. Sesambil menaip ini menunggu video perbarisan siap. Lama juga nak menunggunya. Ramai yang teringin nak tengok ni kan. Dalam gambar tuh yang pertama ialah masa di padang kawad iaitu kawad senjata, Ada yang offer untuk jadi pegawai. Tapi tak nak lah, kerja di sekolah tak tentu arah lagi. Leftenan muda tuh beb. Tak kisah lah, kalau nak jadi askar dah lama apply nyer mungkin wife dia berminat kot. hihihihihih. Plan kali ini juga akan kesempadan indonesia di pontianak sana. Turun di kuching dan ke serian 2 jam perjalanan dan ke sempadan cam best jer. Gambar time dhiya tengah rilek dengan kain biru itu di lapang sasar briged 10. Sleeping bed tuh memang sentiasa diletakkan dalam kereta. Maklum lah , kalau cikgu benda yang mesti ada ialah botol air, alatan mandi dan alatan tidur. Memang rutin lah tuh. Pastu bulan 4 dan 5 memang busy giler.Ok la setakat itu dahulu . Selamat hari guru buat diri sendiri dan my wife dan semua guru di malaysia. 7.40 petang. 13/5/2014.

Saturday, April 26, 2014

KEMBALI MENAIP


Assalamualaikum semua. Hari ini baru ada kelapangan untuk menaip blog ini. Dalam masa seminggu macam-macam yang berlaku. Selepas pulang dari langkawi hari tuh dhiya dan ibunya tak sihat. Si dhiya pula demam dan perut tak sihat. Tapi semuanya dah sedia, kalau sakit perut memang ubat orang iban sentiasa ada . Bagi minum airnya dan akan sembuh cepat. Hari ini punya cerita , aku tak pergi sekolah CRK wei, sebab pengasuh baby aku dia kematian alhi keluarga. Jadi tak nak ganggu la mereka. Petang tuh dah pening camner nak pergi kerja ni. Se;epas mesej dengan bos, memula dia tak bagi. Selepas diterangkan semuanya alhamdulilah dapat juga CRK nya. Jadi nak dijadikan ceritanya aku jadi pengasuh la. Maka pepagi dah suapkan bubur untuk dhiya. Pastu dhiya mengantuk tidurkan sekejap. Tapi bukan sekejap, lama jadinya dari pukul 8 pagi sampai la pukul 10.30 pagi. Lama la jugak tuh kan.Seterusnya aku mandikan baby la. Dhiya dah lama selsema maka, dimandikan mengikut petua lama. Iaitu mandikan dengan air suam , mulakan dengan membasuh kaki dahulu, sampai ke lutut terus keleher dan patah balik ke kaki sehingga lutut dan akhirnya mandi seperti biasa. Alhamdulilah selsema dah makin kurang dah. Berkesan juga la, petua ini diambil dari orang kedah. Ikut petua belah aku lain sikit. Mana-mana jerlah kan. Sebenarnya semalam tujuan utama keluar ialah membeli kotak untuk baby, Risau lah sebab budak kecil tuh kalau terjaga malam dia merayau-rayau. Risau jika dia makan apa yang dia jumpa dan jatuh ker, terhantuk ke. Maka dapat lah satu di jj lama. Memula tengok dekat melaka mall cantik sangat, luas dan murah. Tapi stok dah habis. Frust la sikit. Maka dicadangkan oleh promoter try pergi kat jj sana. Aku dah tengok dekat mydin tuh. Tapi tak berkenan lah dengan disgn dia dan warna dia. Aku pun dapat beli satu dengan 20% diskaun dapat la dengan harja 170. Ok lah tuh. Gambar yang atas tuh kotak nya. Dhiya jika malam ditidurkan dan lepas nyeyak diangkat masukkan dalam tuh. Tak risau lagi dah. Tidur dengan aman dan tenteram gitu. Seterusnya gambar yang kedua tuh ialah gambar mi sup. Resepi daripada kemboja. Rasanya seperti mi sup atas pasar payang. Senang jer mi sup ini. Buatnya cam singgang ikan pakai campak jer. Ok camni resepinya.

Bahan-bahan
-ayam atau daging
-bawang besar
-bawang putih
-halia
-lengkuas
-sup bunjut
-jika ayam sahaja masukkan serai
-kicap manis
-kicap sotong.

caranya
- masukkan semuanya dalam periuk kicap masuk last kicap manis dan sotong tuh. ikut citarasa la.
untuk cilinya... Cili. , limau nipis dan kicap . kisarkan jer.. ok dah siap. yang lain tuh pepandai ler potong kecik-kecik ayam dan daging tuh. daun sup, bawang goreng, cuka, lada sulah. ok dah siap. selamat mencuba. mihun tuh rebus la dahulu. ikut citarasa nak keras ke, nak lembut ke. Gambar hidangan ada kat atas situ. 

Stop la cerita tentang makanan. Kita teruskan dengan cerita mengarut. Minggu ini minggu last sebelum masuk ke kem. Bebudak harap jangan la buat perangai. Mudahkan lah kerja aku nih. borang-borang kasi hantar dengan segera, gambar dan sebagainya. Segalanya PKBM. Harap ada kemenangan nanti. rasanya itu sahaja la coreta minggu ini selamat malam. 26/4/-14 10.11 malam